
02 joulu Parhaat raudan lähteet
Raudanpuute on yleinen vaiva, etenkin naisilla. Rauta-arvojaan voi tukea muun muassa sopivalla ravitsemuksella, sillä jotkin ruoka aineet tehostavat raudansaantia, toiset taas heikentävät sitä.
Mistä ruoka‐aineista saa rautaa?
Rautaa on runsaimmin lihassa, kalassa ja veriruoissa. Eläinperäistä rautaa kutsutaan hemiraudaksi ja se imeytyy elimistöön tehokkaasti.
Vaikka liha on paras raudanlähde, myös kasviruokavalioon löytyy sopivia raudanlähteitä. Kasvisperäistä rautaa kutsutaan ei‐hemiraudaksi, ja se imeytyy elimistöön eläinperäistä rautaa heikommin. Kasvisruokavalioissa raudan parhaita lähteitä ovat täysjyväviljatuotteet, palkokasvit, pähkinät ja siemenet.
Mikä vaikuttaa raudan imeytymiseen?
Ateriaan on hyvä lisätä jotain C‐vitamiinipitoista, sillä C‐vitamiini vauhdittaa raudan imeytymistä. C‐ vitamiinipitoisia ruokia ovat muun muassa paprika, kaali, hedelmät ja marjat.
Jotkin ruoat ja juomat voivat myös hidastaa raudan imeytymistä, kuten kahvi, tee, maitotuotteet ja soijavalkuainen.
Lisätietoa raudan saantisuosituksista ja ravintoaineiden rautapitoisuuksista saat Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen Fineli‐tietokannasta.
8/2024, FI-OT-2400010