Saako urheilija tarpeeksi rautaa ravinnosta? - Obsidan
Saako urheilija tarpeeksi rautaa

Saako urheilija tarpeeksi rautaa ravinnosta?

Kovatehoinen liikunta kuluttaa elimistön rautavarastoja. –Silloin, kun liikutaan ja kuormitetaan elimistöä tavallista enemmän, tarvitaan vastaavasti enemmän kaikkia ravintoaineita, kuten rautaa, sanoo liikuntalääketieteen erikoislääkäri Harri Helajärvi Paavo Nurmi -keskuksesta.

Erityisen rankassa ja pitkäkestoisessa kuntoilussa, kuten esimerkiksi crossfit-harjoituksissa tai pitkillä pyörämatkoilla, elimistölle tulee kulutusta paljon tavallista enemmän.

–Lisäksi kaikessa mekaanisessa kuormituksessa, kuten juoksussa, verisuonet painuvat ihon ja luiden väliin, mikä hajottaa punasoluja ja aiheuttaa raudanmenetystä, Helajärvi kertoo.

Pitääkö urheilijan nostaa rautaa?

Useimmiten riittävä määrä rautaa saadaan monipuolisesta ruokavaliosta, mutta kovaa kestävyysliikuntaa harrastavat naiset sekä kasvuiässä olevat ja runsasta liikuntaa harrastavat nuoret miehet saattavat tarvita ajoittaista rautalääkitystä. Raudanpuute todetaan verikokeella.

–Raudan saantia on hyvä seurata, mikäli urheilee säännöllisesti, aktiivisesti ja määrätietoisesti. Erityisesti riski raudanpuutteeseen on säännöllisesti urheilevilla naisilla, joilla on runsaat kuukautiset, Helajärvi painottaa.

Liikuntalääketieteen erikoislääkäri harmittelee kovan treenihalun toisinaan mukanaan tuomaa lieveilmiötä:

–Valitettavan usein kuitenkin urheiluinnostuksen vanavedessä saattaa seurata tiukka dieetti, jonka takia ravintoaineita saadaan vähemmän juuri silloin, kun tarve olisi erityisen suuri.

Raudanpuuteanemiassa hengästyy kuin vuoristo-oloissa

Raudanpuute voi johtaa anemiaan. Lievässä anemiassa voi tuntua väsymystä ja fyysinen suorituskyky voi heikentyä. Vaikean anemian oireita ovat selvä väsymys, huimauksen tunne ja hengenahdistus. Onkin hyvä muistaa, että raudan keskeinen tehtävä elimistössä on osallistua hapen kuljetukseen punaisten verisolujen rakenneosana.

Helajärvi vertaa anemiaa vuoristo-oloihin:

– Korkealla vuoristossa hengästyy helposti, koska lihaksistoon ja elimistöön ei kulje tavallista määrää happea. Vastaavasti aneeminen urheilija ei saa raudanpuutteen vuoksi poimittua ilmassa olevaa happea käyttöönsä normaaliin tapaan. Totta kai se vaikuttaa suoritukseen.

Lue lisää: Mihin elimistö tarvitsee rautaa

Lääkärin toteaman raudanpuuteanemian hoitona on rautalääkitys, jonka avulla nostetaan hemoglobiinia ja täydennetään elimistön rautavarastoja.


Lähteet:

Liikuntalääketieteen erikoislääkäri Harri Helajärven (Paavo Nurmi -keskus) haastattelu.

Duodecim. Raudanpuuteanemia.

Duodecim. Anemia (alhainen hemoglobiini).

Suomen Punainen Risti, Veripalvelu. Veren hemoglobiinipitoisuus ja rautalisä.

 

FI-P-OT–2100042