De bästa järnkällorna - Obsidan

De bästa järnkällorna

Järnbrist är en av de vanligaste typerna av näringsämnesbrist i världen. Ett tillräckligt intag av järn bör säkerställas, och det kan regleras genom rätt kost. I vilka födoämnen finns då järn?

Vilka födoämnen innehåller järn?

De mest järnrika födoämnena är kött, fisk och blodmat. Järn från animaliska livsmedel kallas hemjärn och tas effektivt upp i kroppen.

Även om kött är den bästa järnkällan finns det också järnkällor som passar i en vegetarisk kost. Järn från vegetabiliska livsmedel kallas icke hemjärn, och det tas inte upp av kroppen lika effektivt som animaliskt järn. I en vegetarisk kost är de bästa järnkällorna fullkornsprodukter, baljväxter, nötter och frön.

Vad kan påverka upptaget av järn?

Det är bra att komplettera måltiderna med något som innehåller C-vitamin, eftersom C-vitamin ökar upptaget av järn. Födoämnen som innehåller C-vitamin är bland annat paprika, kål, frukter och bär.

Vissa födoämnen och drycker kan också bromsa upptaget av järn, till exempel kaffe, te, mjölkprodukter och sojaprotein. Dessa födoämnen är det alltså bra att undvika i samband med huvudmåltiderna, så att järnet i maten hinner tas upp ordentligt i kroppen.

Mer information om det rekommenderade intaget av järn och om järninnehållet i olika födoämnen hittar du på det nationella livsmedelsverkets webbplats.