Raudan imeytymistä edistävät C-vitamiini, lihan ja kalan proteiinit sekä orgaaniset hapot. C-vitamiinilla on voimakas imeytymistä edistävä vaikutus ja sen parhaita lähteitä ovat tuoreet kasvikset, hedelmät ja marjat. Lihassa, kalassa ja äyriäisissä on raudan imeytymistä edistävää peptidiä ja orgaanisia happoja löytyy muun muassa fermentoiduissa kasviksissa, kuten vaikkapa hapankaalissa.
Raudan imeytymistä heikentävät täysjyväviljassa ja palkokasveissa esiintyvä fytaatti, samoin kahvin, teen ja kaakaon polyfenolit. Myös kalsium vähentää raudan imeytymistä ja siksi rautapitoisten ruoka-aineiden kanssa ei kannata nauttia samanaikaisesti maitotuotteita. Parhaiten riittävän raudan saannin turvaa monipuolinen sekaruokavalio.
Raudan imeytymistä heikentävät täysjyväviljassa ja palkokasveissa esiintyvä fytaatti, samoin kahvin, teen ja kaakaon polyfenolit. Myös kalsium vähentää raudan imeytymistä ja siksi rautapitoisten ruoka-aineiden kanssa ei kannata nauttia samanaikaisesti maitotuotteita. Parhaiten riittävän raudan saannin turvaa monipuolinen sekaruokavalio.
Mikäli sinulla on raudanpuutteeseen viittaavia oireita, voidaan asia tutkia verikokeilla. Keskeiset tutkimukset verenkuvan ohella ovat ferritiini ja transferriinireseptorin pitoisuus. Syy ei aina ole ilmeinen tai se on monisyinen ja silloin laajemmat kokeet ovat tarpeen. Raudanpuutteen syy on aina tärkeää selvittää.
12/2023, FI-P-OT–2300026