Totta vai tarua

Totta vai tarua raudasta ja sen puutteesta

Sairastuuko kasvissyöjä anemiaan ja onko raudanpuute erityisesti nuorten naisten vaiva? Nyt pureudutaan siihen, mitä piilee rautaan liittyvien mielikuvien taustalla!

”Jos ei syö lihaa sairastuu anemiaan”

Tarua. On totta, että lihassa on runsaasti hemirautaa, joka imeytyy elimistöön helpommin kuin kasvikunnan tuotteiden ei-hemirauta. Kasvissyöjä ei kuitenkaan ole tuomittu väistämättömään raudanpuutteeseen. Kasvisruoasta saa riittävästi rautaa, kun kokoaa ruokavalionsa oikein.

”Anemian tunnistaa aina selkeistä oireista”

Tarua. Lievän anemian ja raudanpuutteen oireet eivät ole aina helposti tunnistettavissa tai diagnosoitavissa, sillä elimistö pystyy sopeutumaan hitaasti kehittyvään anemiaan. Oireita voivat olla esimerkiksi väsymys, hengästyminen, kalpeus ja päänsärky. Raudanpuute todetaan verikokeella. Raudanpuutteen syy tulee aina selvittää.

”Tulehduskipulääkkeiden käyttö voi altistaa raudanpuutokselle”

Totta. Tulehduskipulääkkeiden normaalilla käytöllä ei ole vaikutusta raudan imeytymiseen. Runsas ja säännöllinen käyttö esimerkiksi kroonisten sairauksien hoidossa kuitenkin altistaa maha-suolikanavan verenvuodoille, ja silloin rautaa menetetään veren mukana.

”C-vitamiinilla voi tehostaa raudan imeytymistä”

Totta. Aterian yhteydessä nautittu C-vitamiinipitoinen ruoka parantaa ravinnossa olevan raudan imeytymistä. Esimerkiksi paprikassa, sitrushedelmissä ja lehtikaalissa on runsaasti C-vitamiinia.

”Raudanpuute on yleistä nuorilla naisilla”

Totta. Kuukautisten myötä elimistöstä poistuu rautaa ja hedelmällisessä iässä olevat naiset ovatkin alttiina raudan puutokselle ja anemialle. Lisäksi raskausaikana odottavan äidin raudantarve kasvaa. Raudanpuutokselle altistavat kuitenkin myös esimerkiksi jotkut krooniset sairaudet. Myös kovatehoinen ja säännöllinen urheilu voi lisätä raudantarvetta.


FI-P-OT–2300017, 6/2023